Stilleven Winterswijk - Louise te Poele

Gemeenten Achterhoek × Louise te Poele

LOUISE TE POELE OP ACHTERHOEK NIEUWS

Mary Wijnveen interviewde Louise voor Achterhoek Nieuws en in het interview deed Louise een ontboezeming. Er zit namelijk een bijzonder jaartal verstopt in het Winterswijkse stilleven. Het interview is hier te lezen.

OVER HET PROJECT

Kunstenaar Louise te Poele - geboren in Winterswijk en opgegroeid in Lievelde - kreeg een aantal maanden geleden de opdracht om voor negen gemeenten in de Achterhoek een stilleven te maken gebaseerd op hun rijke historie. De opdracht (geïnitieerd en begeleid door Cultuurmij Oost en verstrekt in het kader van het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek) leverde negen kleurrijke stillevens op.

De stillevens bevatten objecten die verhalen vertellen over de betreffende gemeenten. Deze objecten - aangeleverd door burgemeesters, wethouders van cultuur, stadsarchieven, musea en burgers - brengen de specifieke identiteit, kwaliteiten en specialiteiten per gemeente in beeld. De serie in totaal verbeeldt de samenhang van deze gemeenten in de Achterhoek.

De stillevens reizen in 2018 en 2019 de hele Achterhoek door, vanaf 8 mei 2019 zijn ze te zien in het gemeentekantoor in Winterswijk. Meer weten over het project of over de plekken waar de expositie te zien is, klik dan hier.

STILLEVEN WINTERSWIJK

WAT IS ER TE ZIEN?

Een van de belangrijkste invloeden voor het stilleven van de gemeente Winterswijk is de schilder Piet Mondriaan (1872-1944), die een groot deel van zijn jeugd doorbracht in Winterswijk. In zijn ouderlijk huis is het Mondriaan Museum gevestigd, waar vooral zijn figuratieve werk te zien is. De achtergrondkleur van het stilleven verwijst naar het primaire kleurgebruik van de schilder en een van zijn doeken lijkt zelfs over de linkerhoek gedrapeerd te zijn. Een echte Mondriaan is het niet, maar wel een prachtig stuk textiel vervaardigd door Weverij Gaudium, een high tech textielfabriek uit Winterswijk met internationale bekendheid.

Vroeger waren er maar liefst zeven textielfabrieken te vinden in de gemeente Winterswijk, die een enorme boost aan de werkgelegenheid gaven. De rijke industrie wordt gesymboliseerd door de vele verticale vormen in het stilleven: als een echo van fabriekstorens. Uit een van de glazen ‘fabriekstorens’ komt zelfs rook. Het textielverleden heeft een grote impact gehad op het dagelijks leven in de gemeente. Bovendien zorgden de industriëlen erg goed voor de bevolking, zo maakten ze onder andere de aanleg van een spoorlijn en de bouw van een ziekenhuis mogelijk. Daarom zijn er in het hele stilleven vele voorbeelden te vinden van de verschillende soorten textiel, die door de jaren heen in Winterswijk geproduceerd zijn. Daar verwijzen de spoelen naar. Evenals het vlas op de voorgrond. Als je goed kijkt zie je dat het vlas van links naar rechts een proces doorgaat: het wordt geknoopt tot draad.

De tricot-singlets rechtsachter en linksvoor verwijzen naar de oude Tricotfabriek, een oude textielfabriek die een herbestemming kreeg als appartementencomplex.

OPENING EXPOSITIE WINTERSWIJK

Foto's: Marie-Louise Tanck