Stilleven Oost Gelre - Louise te Poele

Gemeenten Achterhoek × Louise te Poele

OVER HET PROJECT

Kunstenaar Louise te Poele - geboren in Winterswijk en opgegroeid in Lievelde - kreeg een aantal maanden geleden de opdracht om voor negen gemeenten in de Achterhoek een stilleven te maken gebaseerd op hun rijke historie. De opdracht (geïnitieerd en begeleid door Cultuurmij Oost en verstrekt in het kader van het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek) leverde negen kleurrijke stillevens op.

De stillevens bevatten objecten die verhalen vertellen over de betreffende gemeenten. Deze objecten - aangeleverd door burgemeesters, wethouders van cultuur, stadsarchieven, musea en burgers - brengen de specifieke identiteit, kwaliteiten en specialiteiten per gemeente in beeld. De serie in totaal verbeeldt de samenhang van deze gemeenten in de Achterhoek.

De stillevens reizen in 2018 en 2019 de hele Achterhoek door, vanaf 23 september 2018 zijn ze te zien in de Mattelier in Groenlo. Meer weten over het project of over de plekken waar de expositie te zien is, klik dan hier.

STILLEVEN OOST GELRE

WAT IS ER TE ZIEN?

Een kleurrijk spektakel voor de gemeente Oost Gelre. Dat komt natuurlijk bovenal door de prominent aanwezige dahlia’s. De prachtige bloemen hebben alles te maken met het bloemencorso in Lichtenvoorde. In dit stilleven worden de bloemen door gelatinebouwsels ondersteund, verwijzend naar de wens van Louise te Poele (de maakster van dit stilleven) om zelf met gelatine een prachtige bloemenkunstwerk voor een corsowagen te construeren. Het stilleven is een feestelijk en expressief geheel geworden, verwijzend naar de vele festivals in de regio.

Op de voorgrond zie je als je goed kijkt soldaatjes over de hele breedte van de compositie. Zij verwijzen naar de Slag om Grolle, een terugkerend historisch evenement waarbij het Beleg van Grol uit 1627 wordt nagespeeld. Rechts van het midden is een schitterende steen te zien, een feestelijke en uitbundige vertaling van de zogenaamde Lichtenvoordse Kei. Dat is de zwerfkei van ruim 20.000 kilo, die in 1874 door negenennegentig Lichtenvoordse schoenmakers vanuit het Vragenderveld naar de markt werd gesleept. Aan deze steen heeft Lichtenvoorde zijn bijnaam ‘Keistad’ en hebben de inwoners de bijnaam ‘Keienslöppers’ (Keislepers) te danken.

In het midden zie je een flesje Grolsch, verwijzend naar het Grolsch-bier dat in 1615 voor het eerst in Groenlo gebrouwen werd door Willem Neerfeldt. Aan weerszijden van het flesje twee Grolse wanten, al meer dan honderd jaar geleden gebreid door herders die rond Groenlo hun schapen hoedden. Later werd het een bekend en oer-Hollands exportproduct.

Rechts vooraan een roze vlinder, die in het logo van de gemeente Oost Gelre voorkomt. De vlinder verbeeldt de ontwikkeling die de verschillende gemeentelijk kernen hebben doorgemaakt en staat voor schoonheid, vriendelijkheid, zelfstandigheid en natuur.

STILLEVENS IN DE KLAS

De Achterhoekse stillevens van Louise te Poele reizen het aankomende jaar langs alle negen gemeenten van het pact. De expositie werd onder andere bezocht door OBS de Watermolen uit Groenlo. Onder leiding van Jelko Arts ontrafelden de kinderen alle geheimen die in de stillevens verborgen zitten en zo leerden ze meer over de geschiedenis van de regio. Ook de oma’s en opa’s werden uitgenodigd. Aan de hand van de symbolen op de foto’s vertelden ze over vroeger. Al die prachtige verhalen vormden de basis voor een heus familiewapen dat aan het einde van de dag door de kinderen zelf werd ontworpen.

In de Groenlose Gids

De Groenlose Gids was bij de les over de stillevens van groep 7 van De Watermolenschool en schreef een mooi verslag.