Stilleven Bronckhorst - Louise te Poele

Gemeenten Achterhoek × Louise te Poele

OVER HET PROJECT

Kunstenaar Louise te Poele - geboren in Winterswijk en opgegroeid in Lievelde - kreeg een aantal maanden geleden de opdracht om voor negen gemeenten in de Achterhoek een stilleven te maken gebaseerd op hun rijke historie. De opdracht (geïnitieerd en begeleid door Cultuurmij Oost en verstrekt in het kader van het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek) leverde negen kleurrijke stillevens op.

De stillevens bevatten objecten die verhalen vertellen over de betreffende gemeenten. Deze objecten - aangeleverd door burgemeesters, wethouders van cultuur, stadsarchieven, musea en burgers - brengen de specifieke identiteit, kwaliteiten en specialiteiten per gemeente in beeld. De serie in totaal verbeeldt de samenhang van deze gemeenten in de Achterhoek.

De stillevens reizen in 2018 en 2019 de hele Achterhoek door, vanaf 9 januari 2019 zijn ze te zien in het gemeentehuis in Hengelo. Meer weten over het project of over de plekken waar de expositie te zien is, klik dan hier.

STILLEVEN BRONCKHORST

WAT IS ER TE ZIEN?

Het stilleven van de gemeente Bronckhorst is gemaakt in samenwerking met Gijs Jolink. Hij is een van de organisatoren van het festival Zwarte Cross, dat ontstond in de gemeente Bronckhorst en inmiddels jaarlijks plaatsvindt in Lichtenvoorde.

De haas en de roze achtergrondkleur zijn een directe verwijzing naar het gemeentelogo. Daarnaast staat de haas symbool voor het vele wild dat in de natuur te vinden is. Ook zijn er ontzettend veel kastelen in de omgeving te vinden, in deze compositie sierlijk verbeeld door de pracht en praal van de bloemen zo prominent in het midden.

De haas houdt twee objecten vast: een geblokte theedoek, die verwijst naar de band Normaal. Zanger Bennie Jolink treedt vaak op in een pak gemaakt van dezelfde stof. Normaal vind je trouwens ook terug in het etiket op de glazen pot links van het midden. Als je goed kijkt, zie je dat het een afbeelding is van de plaat ‘Deur Donderen’. De haas houdt een Charles Dickens-hoed vast, verwijzend naar het Dickens Museum dat jarenlang in Bronkhorst gevestigd was.

Wat natuurlijk niet op dit stilleven mocht ontbreken is eten. Bronckhorst is bovendien een echte food-gemeente. De aardappel op de voorgrond staat voor Aviko en de appels, citroenen en oesterzwammen zijn streekproducten, afkomstig van fruitbedrijf Horstink in Rha. De oesterzwammen liggen bovendien op een bijl. Deze bijl verwijst naar de Bieleman-traditie. De Bielemans trekken ieder jaar op de laatste dag van de kermis het dorp in om hun dorpsgenoten met groot kabaal te wekken. Op de oesterzwammen een motorrijder die zijn best doet om door het (zand)landschap heen te ploeteren.

In het stilleven vind je nog veel meer details die naar motorcross verwijzen. Zo is in de vaas een veer verwerkt, afkomstig van het bedrijf Reiger Suspension. Rechts de helm en de bril van Tante Rikie, mascotte en logo van de Zwarte Cross. Wie goed zoekt vindt bovendien een polsbandje terug van de Zwarte Cross en een boekje van Mañana Mañana, een festival dat jaarlijks in en rondom kasteel Vorden wordt georganiseerd. Eveneens afgebeeld is het Hummels bier, afkomstig van Bronckhorster brouwerij. Het hoefijzer verwijst naar Hengelo Paardendorp.

FEESTELIJKE ONTHULLING IN GEMEENTEHUIS BRONCKHORST

Op woensdag 9 januari streek de expositie van de Achterhoekse stillevens neer op de drukbezochte nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis in Bronckhorst. Tante Rikie en Gijs Joling onthulde de werken en ook Louise zelf was aanwezig om met bezoekers in gesprek te gaan over de verhalen achter de foto's.

AAN DE SLAG!

Leerlingen van de St. Bernardusschool uit Keijenborg gingen samen met hun grootouders aan de slag met de stillevens van Louise. Resultaat: hun eigen familiewapen.