Het Liefdespad

De Heikamp, Fuji Film × Mothership, Kunstenaarscollectief Bliss, Louise te Poele, Jelko Arts, Lotte Lentes

Bert van Zijtveld, eigenaar van restaurant De Heijkamp en het Klimbos, liep al langer rond met het idee om via een belevingspad meerdere toeristisch attractieve plekken in Ruurlo en omgeving met elkaar te verbinden. Een pad met een bijzonder thema en langs unieke locaties rond de Baakse Beek. Een pad, waarlangs bestaande bezienswaardigheden (klimbos, labyrint, kabouterpad) te koppelen zijn aan unieke belevingsmomenten die verwijzen naar het thema liefde. En dan naar liefde in de breedste zin van het woord: de liefde voor elkaar, voor het water, voor de natuur, voor ‘het andere’, voor de kunst, voor de Achterhoek, voor de verbeelding…

JAN MARKINK OPENT HET LIEFDESPAD

Op vrijdag 14 februari 2020 opende Jan Markink, gedeputeerde bij de Provincie Gelderland, op feestelijke wijze Het Liefdespad in Ruurlo. Het Kerkplein was voor deze gelegenheid letterlijk het kloppend hart van Ruurlo, waar zo'n 70 mensen een toost uitbrachten op de liefde. Grote vlinders, die horen bij ontluikende liefde, sierden het feestelijke gebeuren magistraal op. Meer informatie op www.liefdespad.nl.

VORMGEVEN WANDELROUTE

VRAAG

Om de route van het Liefdespad uit te stippelen en wandelklaar te maken, organiseerden we samen met De Heikamp een bijzondere kunstenaarsresidentie. In december 2017 verbleven fotografe Louise te Poule, illustrator Jelko Arts en schrijfster Lotte Lentes vier dagen op het terrein van De Heikamp. Hun opdracht: bedenken en uitwerken van een concept waardoor de wandelroute toegankelijk wordt gemaakt voor publiek.

Onder tijdsdruk moesten ze samen een oogstrelend, fysiek ‘product’ bedenken dat door de bijzondere vorm en inhoud het pad extra aantrekkelijk maakt. Het moest vooral geschikt zijn voor drie beoogde doelgroepen: singels, stellen en families.

KUNSTENAARS

Louise, Jelko en Lotte werkten alledrie vanuit hun eigen discipline aan een bijzonder tijdsdocument. Daarin zijn fotografie en illustratie met elkaar gecombineerd en werden op basis van associaties bij de historische knooppunten in de route opdrachten bedacht voor de toekomstige wandelaars. Het concept wordt doorontwikkeld door Fuji Film.

Onderstaande foto's werden tijdens de residentie gemaakt door Louise te Poele

Louise, Jelko en Lotte kregen hun eigen werkruimte ter beschikking op het terrein van De Heikamp

Tijdens het lopen van de route werd er al druk gebrainstormd over de mogelijkheden

Samen met Team Heikamp op bezoek bij Fuji Film voor het bespreken van de drukmogelijkheden

Dag en nacht werd er doorgewerkt om het concept binnen de tijd af te krijgen

FOUNDERSDINER LIEFDESPAD

In juli 2017 werd er bij De Heikamp een groots foundersdiner georganiseerd, waarbij uiteenlopende partners zich verbonden aan Het Liefdespad 'in wording'. Tijdens het picknick-diner in de wei ging de liefde door de maag en werden de eerste plannen gepresenteerd. Kunstenaarscollectief Bliss werd ingeschakeld voor een liefdevolle ontvangst. Gerhard Weevers maakte foto's voor Achterhoek Nieuws.

ONTWERPEN LOVE-SEATS

VRAAG

Elke plek moet een love-seat krijgen met een eigen thema en een daarbij passend uniek ontwerp. Zo zijn de kwaliteiten van de streek in beeld te brengen en ontstaat een uniek platform van plekken waarop oude tradities en verhalen tot nieuwe (culturele) rituelen kunnen uitgroeien. De kans om uiteenlopende doelgroepen van jong tot oud van ver buiten de regio aan te trekken vormt de onderliggende stimulans.

KUNSTENAARS

Met kunstproducent Mothership zijn geschikte locaties verkend en ontwerp afspraken gemaakt.