Herbestemming Café Arink

Gemeente Oost Gelre × Katja Gruijters

Tegenover het NS Station in Lievelde ligt het oude vervallen Café Arink. Van oorsprong een bier- en koffiehuis, een bruine kroeg, oftewel: een echt dorpscafé. Gaandeweg werd Café Arink als ontvangstbureau onderdeel van een voormalige slachterij (VION). Na sluiting hiervan raakte het terrein in verval. In 2014 werd de boel gesloopt. Op advies van de gemeente en met ondersteuning van het Lievelds Belang werd sloop van het Café Arink voorkomen.

VRAAG

De gemeente onderzoekt op dit moment kansen voor herstel en herbestemming. Het ligt voor de hand om het markante pand te verbinden met functies om toeristen en reizigers te faciliteren (sanitaire voorzieningen, fietsverhuur, oplaadpunt E-bikes, koffie en thee). Want Café Arink leent zich voor een tweede leven als bezoekerscentrum. Maar: dan wel graag als bezoekerscentrum met een ‘plus’.

Kunstenaar

Kunstenaar en food-designer Katja Gruijters heeft een plan uitgewerkt waarin Café Arink een ‘Proeflokaal’ kan worden met een expo- en info-functie. Daarbij heeft ze niet de nadruk gelegd op de voor de hand liggende reizen en routes. In haar plan ligt het accent op de rijkdom van streekproducten en op de mogelijkheden om via die streekproducten partijen te verbinden.

ANTWOORD

Op het plan van Katja is door de verschillende betrokken partijen zeer enthousiast gereageerd. Naar verwachting wordt er nog dit jaar gestart met de realisatie. Weekkrant Oost Gelre schreef alvast een mooi artikel over de plannen, in de woorden van wethouder Marieke Frank:

"We hebben met gekeken naar hoe we een passende invulling en we kwamen uit op streekvoedsel. Streekproducten zijn een belangrijk thema in de regio. We kwamen uiteindelijk uit fooddesigner Katja Gruijters die een doordacht plan uitwerkte. Dat gaat in op het toepassen van streekgebonden voedsel. Een toeristeninformatiecentrum of een VVV kan altijd nog worden toegevoegd."

Lees hier het hele artikel in de Weekkrant Oost Gelre.