De Kasteelmonologen

Gemeente Bronckhorst, Landgoed Hackfort × Joost Oomen, Simone Atangana Bekono, Corinne Heyrman, Theater NORA

TROTS!

Afgelopen zondag 2 juni genoten een kleine 100 bezoekers voor de laatste keer van De Kasteelmonologen op Landgoed Hackfort. Wederom prachtig weer en een hele hoop mooie reacties. De bijzondere teksten die voor dit project werden geschreven zijn gebundeld door Uitgeverij Blauwdruk, de publicatie is nog steeds hier te koop, voor iedereen die wil nagenieten.

Grote dank aan: Theater Nora, Keuken van Hackfort, Gemeente Bronckhorst, Cultuur Oost, De Nieuwe Oost Wintertuin, Uitgeveri Blauwdruk en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

DE VLOER OP!

Nieuwe teksten gespeeld door jonge theatermakers: op 14 april, 18 mei en 2 juni 2019 was Landgoed Hackfort het decor van drie bijzondere monologen geschreven op basis van de locatie en haar rijke geschiedenis. De kasteelmonologen laat jonge stemmen verleden, heden en toekomst aan elkaar verbinden. Ruimt tweehonderd bezoekers lieten zich meevoeren naar de nieuwe werelden die zij schetsen. Tijdens de voorstellingsdagen werden bezoekers rondgeleid op het Landgoed en kregen zij alle drie de monologen op één middag te zien.

In Het washandje van de baron komt een gevallen politicus in de autowasstraat tot bezinning. In het midden van de toren laat een meisjes aan het woord dat zich te midden van duizend geplukte krokussen probeert te verzetten tegen de vergankelijkheid. Als een boom speelt zich af in de toekomst, een grote overstroming heeft het hele land onder water gezet en het kasteel speelt een opmerkelijke rol in de wederopbouw.

Tekst: Corinne Heyrman, Joost Oomen, Simone Atangana Bekono
Regie & tekstbewerking: Leander Zimmerman (Theater Nora)
Spel: Sijmen de Jong, Noralie Jansen, Simon Versteeg

De Kasteelmonologen is een initiatief van Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek, KUNSTwerkt Achterhoek/Cultuur Oost en Theater Nora. Het project wordt ondersteund en mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Bronckhorst, Keuken van Hackfort, De Nieuwe Oost | Wintertuin en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

DE KASTEELMONOLOGEN: HET BOEK

Zondag 14 april gingen De Kasteelmonologen in première op Landgoed Hackfort in Vorden. Uitgeverij Blauwdruk bundelde de teksten van de monologen in een prachtige uitgave, die te bestellen is via hun website.

KASTEELMONOLOGEN IN DE PERS

Een interview met regisseur Leander Zimmerman van Theater Nora in Achterhoek Nieuws. Ook online te lezen. Van de première werd verslag gedaan in de Zutphense Koerier.

VRAAG

Bronckhorst (de gemeente) is een van de grootste plattelandsgemeenten en Bronkhorst (de plaats) is het kleinste stadje van Nederland. De gemeente staat bekend om zijn vele kastelen. In het weelderige groen zijn legio bijzondere landgoederen te vinden die erg populair zijn bij het publiek, maar veel kastelen en landgoederen zijn niet of moeilijk toegankelijk.

De bedoeling is om met een schrijfactie van drie jonge kunstenaars de verbeelding rond de kastelen in de gemeente Bronckhorst op gang te brengen. Zij zullen archiefmateriaal bestuderen, de historie ontsluiten, geheimen ontdekken, toekomstperspectieven beschrijven, intriges bedenken en hun ongebreidelde fantasie bundelen in een kasteelmonoloog die ons vertelt wat er was, wat er is of nog gaat gebeuren. Als startpunt nemen zij het prachtige Landgoed Hackfort in Vorden.

Kunstenaars

De schrijvers die de kastelen van Bronckhorst in monologen gaan vangen zijn v.l.n.r. Corinne Heyrman, Joost Oomen en Simone Atangana Bekono.

Corinne Heyrman (1994) maakt theater en schrijft proza en non-fictie. In 2016 studeerde ze af aan de opleiding Woordkunst in Antwerpen met een beeldende collagevoorstelling met de bewoners van de wijk Luchtbal. Ze vindt het belangrijk om als maker een verhouding aan te gaan met de maatschappij. Dat deed ze ook in This Trumpet, een theatervoorstelling over de stad als lichaam. Corinne geeft les aan de Academie van Ekeren, werkt voor Radio Begijnenstraat in de gevangenis van Antwerpen en begeleidt workshops met ouderen in Het Verhalenhuis.

Joost Oomen (1990) is dichter en schrijver. Hij publiceerde de gedichtenbundel Vliegenierswonden en De stort en maakte de vinyl single 'Joost Oomen'. Joost is een getalenteerde performer en stond op o.a. Crossing Border, Lowlands an het Gedichtenbal. Hij was programmamaker bij Dichters in de Prinsentuin en Explore The North. In november 2016 kwam zijn chapbook uit, getiteld: De zon als hij valt.

Simone Atangana Bekono (1991) studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ met een bundeling van gedichten en brieven getiteld hoe de eerste vonken zichtbaar waren, die in herdruk verscheen bij Uitgeverij Wintertuin in samenwerking met Lebowski Publishers. Ze publiceerde op De Optimist, Samplekanon en in De Gids en trad op tijdens de Nacht van de Poëzie, het Wintertuinfestival en Read my World. Simone werd geselecteerd voor het Slow Writing Lab en voor CELA, een ontwikkeltraject voor schrijvers en vertalers in zes Europese landen. Een van haar verhalen verscheen in Zwart, een bloemlezing met Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen. Momenteel werkt ze aan een roman die bij Lebowski zal verschijnen.

VIDEO

Corinne Heyrman vertelt hoe haar Kasteelmonoloog 'Het washandje van de baron' tot stand kwam.

AUDIO

Corinne Heyrman leest een stukje voor uit haar eigen Kasteelmonoloog: 'Het washandje van de baron'.

KASTEELMONOLOGEN: HET VERVOLG

Joost, Simone en Corinne hebben hun schrijffase inmiddels afgerond. Drie prachtige en ook heel verschillende monologen zijn het resultaat van hun harde werken. Corinne schreef de monoloog *Het washandje van de baron* waarin een gedesillusioneerde ex-minister aan het woord is, Simone liet zich met *Als een boom* inspireren door de omgeving van Kasteel Hackfort en beschrijft de gevolgen van een grote overstroming die op het terrein heeft plaatsgevonden en Joost richt zich met *In het midden van de toren* op het interieur en meer specifiek de historie van het torentje van Hackfort.

Inmiddels is Leander Zimmerman, regisseur en oprichter van Theater Nora aan de slag met de kasteelmonologen. Hij onderzoekt vanuit dramaturgisch oogpunt welke vervolgstappen nodig zouden zijn om de monologen op de planken te brengen en hij werkt ook aan concrete speelplannen, de voorselectie van acteurs, en kostuum en decor. Momenteel worden de voorbereidingen getroffen om de monologen in het voorjaar van 2019 uit te voeren.

ACHTERGROND

In april 2018 bezochten Joost, Simone en Corinne kasteel Hackfort. Het bezoek was het begin van hun onderzoeksfase. Ze bekeken het kasteel zelf, maar ook het omliggende gebied en ze doken in de geschiedenis van het Landgoed. De vergaarde informatie namen ze mee naar de schrijftafel.